MAMMALISTAN 2.0
Hur många barn har du, och hur många planerar du att skaffa?
En underbar tvååring. ♥ Nångång vill vi väl kanske ha syskon men tiden får utvisa. Vi kan bestämma mycket här i livet men att skaffa barn är ingenting man bara bestämmer sig för och tror att det ska fungera som allt annat vi planerar.  Just det här med att "skaffa" syskon kan jag uppleva väldigt stressande från människor runt omkring. Lite som att det är synd om Elle och själviskt av oss att hon inte har en lillebror/lillasyster ännu. Absolut inte av alla för självklart får man undra om man vill men ibland önskar jag att det inte skulle funderas så mycket över vår situation gällande det här för hon är ju faktiskt bara 2 1/2 ännu. :) 
 
Något du älskar att göra med ditt/dina barn?
 Sovmorgon med tid för mys i sängen innan frukost och eftermiddagsfikat framdukat på hennes lilla bord i lekrummet. Då trivs vi båda två. Allt som hon blir glad av gör mig glad.
 
Trivdes du som gravid?
Jag mådde mest illa och spydde 33 av 38 veckor så nej!! Jag suger tydligen på att vara gravid och att få ungar som sover innan de är 2 1/2 så gissa om vi njuter numera, haha. Man blir lätt bortskämd vartefter de blir äldre.
 
Har ditt liv förändrats sedan du fick barn?
På många sätt ja, men så har jag också kämpat mycket för att inte tappa bort mig själv helt och hållet + kämpat för att hålla relationer med vänner utan barn. Sånt kan lätt försvinna då man själv går in i en bubbla och inte är så tillgänglig längre som man en gång var. Men självklart har det förändrats till något mycket bättre och härligare.
 
Det bästa som finns med att vara mamma?
Kärleken. En kärlek jag inte trodde fanns. Tålamodet tryter ibland men oj vad jag älskar att få vara just hennes mamma. Att få se henne växa upp och bli en egen liten en är underbart. 
 
Något mindre roligt med att vara mamma?
Det ständiga dåliga samvetet. Jag är en person som får dåligt samvete för ungefär allt. T.ex. att jag varit borta under kvällen och inte hinner hem tills Elle somnar för natten och missar att pussa henne godnatt och säga hur mycket jag älskar henne. Jag mår dåligt resten av kvällen och känner mig som världens sämsta mamma. Jag är fullt medveten om att hon inte tar skada av sånt men jag är extremt blödig och skrattar ofta åt det själv.
 
Ditt bästa tips för en ny mamma?
Lyssna på dig själv, du känner ditt barn bäst. Det är lätt att säga så här i efterhand men jag önskar att jag själv hade varit bättre på det.
Något du inte hade förväntat dig att skulle komma med mammarollen?
Jag är förvånad över hur lugn jag blev i hela mig själv efter att jag blev mamma. Har alltid varit väldigt hyper och energisk med tjugoelva saker på gång samtidigt. Nu njuter jag mycket mera av livet och tar vara på varje dag på ett helt annat sätt än tidigare.
 
Känner du dig bekväm med att visa bilder och skriva om dina barn på sociala medier?
Tanken från första början var att Elle inte skulle visas på sociala medier och nu ju äldre hon blir kommer hon inte att synas på samma sätt längre. Dessutom tänker jag alltid på att hon sen inte ska behöva höra saker eller se bilder som hon inte kommer att känna sig bekväm med. 
 
Topp 3 vardagsrätter du gör till till barn/barnen?
Maletköttsoppa, broiler och grönsaker samt makaronilåda. Husmankost alla dagar i veckan.
 
Ger du ditt barn/dina barn sötsaker? 
Jaa, dock anstränger vi oss för att inte ge varje dag men rätt ofta fallerar vi där, haha. Är man sen hos mommo eller fammo blir det tyvärr rätt stora mängder då de har en tendens att dela med sig av allt gott vid kaffebordet. ;)
Hur mycket ensamtid tar du och din partner för varandra sen ni fick barn?
Barnfria weekends ett par gånger per år, sen blir det också några timmar ibland i vardagen om någon frågar ifall de får låna henne en stund. Att bara kunna handla mat tillsammans utan barn är ju rena rama lyxen. 
 
Umgås du ofta med andra mammor + barn?
En hel del jaa, dock har det blivit mindre nu sen Elle började i dagis. De dagar vi är lediga myser vi helst här hemma bara vi två men självklart är det roligt att hänga med andra också. Åtminstone en gång per vecka blir det lunch med andra mammor och barn här hos oss eller hos någon annan av våra nära & kära. Vi brukar ha knytkalas så någon tar lite ingredienser till lunchen och någon tar nåt gott till kaffet. Ett perfekt upplägg. 
 
Känner du en press att du borde vara på ett visst sätt som mamma?
Det gör jag nog rätt ofta. Jag tror att det var mycket enklare förut då inte fanns sociala medier att påverkas av. I dagens samhälle hackas det jämt och ständigt ner på mammor och ibland känner jag allt ska vara så otroligt invecklat med allt från mat till barnuppfostran. Inte konstigt om mammor blir utbrända idag och känner sig som den sämsta människan på hela jorden.
 
Listan är sammanställd av Carola Ekman och hennes inlägg hittar ni här
 
Bilder: @beautygraphy.fi
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
bloggtoppen.fi (http://bloggtoppen.fi/) - finlandssvenska bloggar