PÅ RENOVERINGSFRONTEN SOMMAREN 2018
Våren och sommaren närmar sig. För oss som har en hel gård att fortsätta greja på med är det riktigt riktigt najs med vår och sommar. Jag väntar så på att få fortsätta och är glad att vi gjorde grovjobbet i fjol så får vi köra finslipandet i år. 
- Staket & Grind är ett måste.
Byte av dörr
- Ny trappa vid lilla ingången
- Plattsättning
- Plantering av växter i betongringar och tre odlingslådor med potatis, sallad och morötter.
- Sista lagret grus på gården. 
Det här är vår altan från i somras. I år får den sig ett ordentligt lyft med nya möbler. Bland annat ett fantastiskt rottingmöblemang jag hittade på en FB-loppis. 
 
Den största åtgärden i år är byte av värmesystemet. En hiskelig summa men som kommer att betala sig tillbaka på bara några år. 
 
Men först, innan värmen kommer och vi bosätter oss ute på gården så ska vi fixa klart gästtoaletten och lilla entrén. 
KULING OUTDOOR
- Inlägget innehåller Adlinks. -
Ett klädmärke jag fick upp ögonen för senaste hösten var KULING som säljs på Lekmer. Jag klickade då hem ett par fodrade gummistövlar till Elle och har varit så nöjd. Hon använde dom långt in på hösten och då det blev kyligare lag vi bara till ett par yllesockor. Hur mycket de än används så syns det inte ett dugg. Dessutom är de så snygga med snörningen och allt. Länk till stövlarna finns längre ner i inlägget.
Jacka: Gul | Jacka: Mint | Jacka: Rosa
 
Skalkläder hör våren till och hur fina är inte dessa skaljackor? Hade inte Elle redan haft en gul skaljacka från KAXS och en rosa Mini Rodini så hade jag lätt köpt både gula & rosa till henne. Jag får inte nog av vackra barnkläder och det enda som stoppar mig i slutändan är plånkkan, haha. :)
 
Stövlar: Gul | Stövlar: Svarta med snörning | Stövlar: Rosa | Stövlar: Svart
 
Det är alltså de svarta gummistövlarna med snörningen som Elle har. Hon behöver dock ett par nya ofodrade så nu måste jag bestämma mig om det blir svarta eller/och gula. Sååå fina alla färger.
 
Overall: Gul | Overall: Rosa | Overall: Mint
 
En skaloverall är också något som står på inköpslistan. Det räcker inte riktigt med en uppsättning jacka + byxor, särskilt inte nu då hon också är i dagis. Den gula lutar det mycket åt men sen är ju rosa så himla fin också. Svårt val det här med färger. 
Regnkläder: Rosa | Regnkläder: Mint
 
Fodrade regnkläder. Det är ett måste i varje hem med små barn som bokstavligen badar i vattenpölar och lerhögar. Det är så mycket smidigre än att dra galonbyxor och jacka över en vanlig overall och sen ännu under hela den munderingen ha underställ, fleece och mycket därtill. Elle har en varm och skön fodrar overall om än mycket gräslig till färgen. Med den har jag kört endast underställ till. De små rör sig dessutom så mycket lättare utan tjugosju lager kläder. 
 
Skaloverallerna har en vattenpelare på 10000 (samma som polarn & pyret och kaxs) och tejpade sömmar o.s.v. All info om plaggen hittas via länkarna.

Kuling kan jag med handen på ♥ rekommendera. Nu är jag sugen på att testa deras vinteroveraller. Är det någon av er läsare som testat deras vinterkläder och kan skriva lite vad ni tyckter om dom? Kan de mätas med KAXS och Polarn & Pyret?
UTBILDA DIG TILL MODEASSISTENT I VÅR LILLA STAD
Jakobstad eller som vår lilla stad också kallas Lilla Stockholm har fått en ny och sååå intressant utbildningen, nu kan du nämligen studera till modeassistent
 
Häromkvällen var några här istan inom branschen inbjudna till pressrelease inför den nya utbildningen som startar i höst. Vi bjöds på en massa gott och fick också ta del av all info kring utbildningen. 
Modeassistent är en treårig utbildning på yrkesskolan Optima här i stan och startar nu till hösten 2018. Du kan ansöka redan nu och ansökningstiden går ut 13.3.2018. Den här utbildningen är en mångsidig utbildning var digital kommunikation och hållbar utveckling kombineras med sömnad, estetik och entreprenörskap. [Gissa vem som blir sugen på att studera igen.Det är ju ändå ett halvt år sedan jag fick min estenomexamen, haha.]
Mönster, sömnad och mode är de ämnen som hör till grundstudierna, du tillverkar plagg i olika material och du lär dig att dokumentera, saluföra och analysera kläder och mode genom digitala kanaler. 
 
Efter grundstudierna kan du fördjupa dig i modetrender, styling, fototeknik, marknadsföring och e-handel. Du kan också välja att få en större förståelse för hur olika material påverkar miljön, människan och samhället och hur du kan återanvända de olika materialen. Jag rekommenderar verkligen materiallära. Det var en av mina favoritkurser under tiden jag studerade sömnad och beklädnad i samma skola. 
 
Vill du sen utbilda dig vidare så ger utbildningen en bra grund för fortsatta studier inom t.ex. textil och designbranschen på yrkeshögskolenivå. 
 
Som modeassisten kan du jobba inom flera olika branscher. Det är alltså en mycket bred utbildning med många möjligheter. Några av jobben är t.ex. 
 
-modeassistent
- företagare inom sömnad och/eller styling
- klädförsäljare med expertkunskaper
- dekoratör
- dekorassistent i teaterbranschen
- försäljare inom e-handeln
 
Har du sen tidigare en examen inom skönhetsbranschen eller/och textilbranschen kan du såklart också gå den här utbildningen men då förkorta studierna avsevärt genom att visa ditt kunnande inom de olika områden. Som jag skrev högre upp så är jag så  s u g e n  på att studera igen. :) 
 
Ligger följande områden dig varmt om hjärtat, mode, foto, estetik, sömnad, material, hållbar utveckling, marknadsföring o.s.v. så säger jag bara, SÖK! Jag kan också lova er att det är mycket kompetenta lärare inom de olika områden och ni kommer att lära er massor. 
 
HÄR kommer du direkt till ansökan och HÄR direkt till modeassistents instagramkonto som jag också rekommenderar er att följa. ♥
bloggtoppen.fi (http://bloggtoppen.fi/) - finlandssvenska bloggar