BARNET SOM INTE VILL SOVA
(null)
Igår kunde jag eventuellt uppfattas som aningen desperat på instastoryn. Jag var väl nog det också. För första gången på dessa 2 1/2 år med fruktansvärda sömnvanor gav jag upp. Jag gråter nästan aldrig men då klockan visade halv tre, då brast det. B fick ta över och jag halv sprang till soffan med dåligt samvete. Det dåliga samvetet att han skulle upp tidigt och att jag inte hade en aning om när hon skulle somna om. 
 
Det hade gått ett tag innan hon var nöjd med sången och rörelser på allt från rygg till fötter, händer och armar. Aningen svår ändå för ofta gör vi fel också. Inte så, inte så, gör så, gör som fammo. Halv tre på natten efter 15 min slumrande kan det bli lite jobbigt för föräldern som bara gör fel, fel och fel. Kan det vara växtvärk? Hur har ni föräldrar med barn som har växtvärk gjort och hur beter sig barnet?
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
Lördag till söndag natt var vi vakna mellan 00-04. Inte hållbart i längden om man som förälder ska funka som en något normal människa om dagarna. Inatt var hon tröstlös ända tills jag gav henne flaskan. Jag har inte samvete att låta henne gråta över sånt som jag själv vet att endast jag kan lindra. 
 
Den besvärliga mjölkflaskan åker ut till småfåglarna idag och som byte får hon en present (självklart något annat än en låtsas "slickepinne", haha). Precis som vi gjorde med nappen för några månader sedan. Jag vägrar ha den i vårt skåp längre. Den ska inte finnas tillgänglig överhuvudtaget. Just nu ger den mig enormt mycket ångest.
 
Det jag också oroar mig över är min egen hälsa. Med en sjukdom som epilepsi behöver jag sömn. Mer sömn än 4h per natt. Annars vet jag hur det slutar och det är inte roligt alls. Jag har redan haft känningar som inte bådar gott och hoppas bara att jag slipper anfall.
 
Hur som. Igår fick jag massor av svar från mina instagramvänner. Svar från föräldrar som är i samma situation och också väldigt många fina tips och funderingar kring situationen. Har dock inte hunnit svara på alla meddelanden ännu. Sorry för det. ♥ Jag hoppas innerligt att detta är en fas och inte håller i sig någon längre tid. 
 
Växtvärk? (vi ska prova med panadol till natten) Utvecklingsfas? Mardrömmar? Eller helt enkelt inte ett behov av den mängd sömn en 2-3 åring behöver? Jag önskar så att vi visste vad det är för att kunna hjälpa henne.
 
Till er som har barn som sover. Be happy!
Josephine

Fy vad jobbigt! Hmm..Har ni funderat på något tyngdtäcke/bolltäcke/kedjetäcke? Kan hjälpa även barn med sömnsvårigheter/svårt att slappna av osv (om det nu kan vara något sådant). Annars har jag inget tips vad jag kan komma på nu, jobbar på förskola och där gäller det bara att hålla fast vid det man gör/vara konsekvent men på ett bra sätt så klart genom att visa respekt och även försöka förklara/resonera med barnet. Men om ingenting funkar så får barnet vila men vara vaken och ibland somnar hen, eller inte.

Tess

Helt ok att bryta ihop ibland! Sömnen är så viktig så krånglar den blir det lätt att ALLT blir jättejobbigt <3 När vårt barn haft sina "faser" och inte velat sova av olika skäl (någon gång växtvärk, någon gång tron på spöken (som enligt skolsköterskan är vanligt med barn mellan 5-6 år), någon gång bara "myror i benen") så har vi gjort undantag och han har fått sova hos oss. Det har funkat för honom och han har sovit hela natten då. Ibland sov han månadsvis i vår säng innan han började sova i sin säng igen. Sömnen blir inte riktigt så bra som när man inte behöver "trängas", men den blir ändå bättre än om man väcks hela tiden. Nu vet jag inte om detta är något för er, då alla barn och familjer är olika.

Fia

Har ni provat med Omega 3...

Svar: Det har vi inte testat, men hon har börjat sova nu så att.
Jannike Snellman-Sundström

Carina

Hej, jag har ett barnbarn som sover väldigt dåligt. Förstår exakt hur du har det. Har läst mycket om sömn problem. Hjärnan blir oftast överaktiv om barnet inte sover tillräckligt dagtid. Vi har åkt runt i bil flera gånger för att få henne att sova på dagen. Så det först borde vara att försöka få dem att sova dagsömn. Sedan är det också insomningen. Min dotter var otroligt irriterad på väninnor som bara lade ner sina barn och så somnade de. Då hon vaggat och vyssat. Läst och pajat. En proffessor skrev att man har tyngre sömn och lättre sömn perioder under natten. Under den lättare perioden vaknar man om något är annorlunda mot då man somnat. Han beskrev det som att om man somnar på ett tåg så vaknar man om tåget stannar. Det är någon sorters försvars mekanism. Min dotter har nu låtit barnbarnet komma till dem på natten och de har också gjort att hon känner sej tryggare. Men de är ett helvete. Och man blir så ursinnig när man ej får sova och man inte får hjälp någonstanns. Hoppas det löser sej!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
bloggtoppen.fi (http://bloggtoppen.fi/) - finlandssvenska bloggar