LYXFÄLLAN INSPIRERAR MIG
 
Igår skrev super Ellen ett inlägg om ämnet pengar, ett ämne som är så tabu att prata om och då påmindes jag om det här inlägget som låg i utkastet i väntan på publicering. Den kvinnan alltså. Hon inspirerar massor.
 
Här hemma hos oss är det jag som spenderar eller ska vi säga, spenderade. Surprise surprise. ;) Jag antar att det inte är så svårt att räkna ut här i bloggen. Shopping, utemat och café är de absolut största bovarna. Till all lycka bor jag med en mycket ekonomisk man som har full koll på ekonomi och ett stort  intresse för allt som kretsar kring ekonomi (och aktier).
 
Nu är det så att hans intresse har smittat av sig även till mig. Det tog sju år men nu är också jag där, hör & häpna. Vi bokför precis varje småköp numera för att ordentligt kunna se vart alla euron och varje cent tar vägen och vet ni hur roligt det är? Det sporrar verkligen att minska på småköpen, som t.ex. takeaway kaffe och chokladstänger. Jag ser hundra gånger hellre att sparkontot växer än att behöva stirra på alla småköp på 1,2 och 5€ på K-market eller R-kiosken varje gång jag loggar in på banken.
 
Nu i början av året gjorde vi upp en ordentlig budget som gäller per månad för året 2017. Vi använder oss av samma kategorier som de använder sig av i Lyxfällan. Det programmet inspirerar mig massor och så här i smyg så måste jag ju säga att det hör till typ favoritprogrammet som går på TV nu. Parneviks kommer dock först men Lyxfällan har andra platsen.
 
Det är riktigt bra kategorier att använda sig av och enkla att följa så dessa rekommenderar jag. Sen vet jag ju inte alls om ni har sånt här kontrollbehov, eller ska vi säga intresse för hur er privata ekonomi ser ut men förhoppningsvis. 

Boendekostnader/Fasta utgifter per månad för boendet:
  - Amortering av bolån
  - Hemförsäkring
  - TV
  - Internet
  - Mobilräkningar
  - Personförsäkring
  - Ekorosk
  - Vatten
  - El
 
Mat:
 - Hit räknas all mat och hygienartiklar som handlas till hushållet varje månad. Vi veckohandlar t.ex. på Prisma. Varje månad flyttar vi den budgeterade summan för mat till S-förmånskortet så samlar vi bonus på samma gång vi handlar. Bonusen kan sen användas till annat som kan köpas inom S-gruppen. Tänk om man samlat så mycket att det täcker en hotellnatt eller fler? :)  Edit: S-kortet kan ju användas i alla affärer då det funkar som ett vanligt bankkort. Jag yrar! Lovar att jag inte är så här borta med vinden. ;)
 
- Under kategorin mat ingår också restaurang och cafébesök. Vi har spenderat hutlösa summor på den här posten. Hämtmat cirka 4 gånger per vecka + cafébesök ännu på det. Nu har vi lagt upp en budget även här så nu är det är slut med hämtmat, lunchbesök och dyra cafébesök flera gånger per vecka.
-Övriga tips: Gör upp en matlista för varje vecka och handla efter den. Köp kött som är på erbjudande och frys ner. Baka eget bröd, det gör jag dock inte för där kommer latmasken emot. Har du fler tips?
 
Transport:
- Bensin
- Trafikförsäkring
- Bilförsäkring
- Service
 
Shopping:
- Kläder
- Loppis
- Inredning 
 
Den här kategorin har strypts mest hos oss faktiskt. Vi har shoppat friskt det vi "behövt" under alla år men nu har vi båda två så fulla garderober så vi har inga ursäkter alls egentligen att behöva handla till oss själva mera än nödvändigheter. (jag har dock en shoppingresa inplanerad nu i mars/april så då kommer en del att inhandlas till mig. Det är en resa om inte går att avboka. Haha.) 
 
Elle däremot behöver ju nytt vartefter hon växer så där kan man inte spara in så mycket. Hittills har jag hittat mycket på loppis till henne men nu börjar kläderna där i hennes storlek vara nötta och ganska ofräscha. Rean brukar dock leverera. Tips här är t.ex. att handla dyrare säsongsplagg som vinteroverall inför nästa vinter på rean.
 
 
Övrigt:
- Nöjen, som t.ex. simhallsbesök och lekland med Elle. 
- Resor (OM man nu reser. Vi reser dock otroligt sällan känns det som. Inga södernresor, Thailandresor eller två veckors semester i Florida. Någon avstickare till grannlandet, lappland eller storstäder blir det nu som då men den här kategorin går det inte många slantar till hos oss.)
 
Sparande:
 Läser man på lite här och där så rekommenderas det att spara minst 10 % av hushållets inkomster varje månad. Självklart är det inte möjligt för alla. Men alla euron är hemåt och kom ihåg ordspråket många bäckar små blir till sist en stor å här. Att se hur sparkontot växer är ju bara såååå roligt.
 
- Tre månadslöner rekommenderas att ha som buffert. Man vet aldrig vad som kan hända och att ha ett litet sparkapital ger en trygghet i vardagen. Speciellt sen man står med hus.
 
Lån:
- I den här kategorin räknas övriga lån utöver eventuellt bostadslån. Billån, renoveringslån, lån på sommarstuga, båt osv.....Man kan väl låna till vad som helst idag antar jag men förhoppningsvis är ju den här kategorin tom. :)
 
Och ännu en sak så här på tal om lån. Avbetalningar hos olika kreditbolag som Klarna, Qliro, H&M osv. Farligt farligt. Varför handla om man inte har råd att betala direkt? Så dumt!! Är det värt att ha nya Iphone 7 och en 60" smart TV på avbetalning då man istället kan ha billigare varianter av båda ovannämnda prylarna? Att handla över nätet kan vara en riktigt fälla om man saknar något som heter självdiciplin. Det är så enkelt att ta köpen på faktura och tänka att man betalar senare för att man just då kanske inte har pengarna som behövs på kontot. Till sist sitter man där med räkningarna på hög från olika kreditbolag, räkningar på onödig shopping som man förlänge sedan tröttnat på. :(
 
Sen lag jag ju till en kategori också, nämligen kategorin: ONÖDIGT. Hit räknas tidningar, snus, cigaretter, alkohol, godis, chips, limsa, energidrycker och allt annat onödigt som man absolut inte behöver och som slukar mer pengar än man tror. Gissa vilken av dessa som är dyrast hos oss. Godis såklart, vi är nämligen stamkunder på Makuuni. ;) Haha.

Idag är jag så glad att vi som tjugofyraåringar hade sparat så mycket (under studietiden dessutom) att vi hade möjlighet att köpa vårt drömhus i somras. Utan sparade pengar hade det inte varit möjligt och att dessutom kunna spara en helt ok summa nu efteråt också även om vi amorterar mycket och bara en av oss jobbar känns så bra! Känslan av att ha full koll på sin ekonomi är skönt. ♥ Självklart är det aldrig roligt med lån men vill man äga en bostad idag så är det ju mer eller mindre ett måste (om man inte ärvt någon rik moster i Kanada förstås.) 
 
Så, sätt dig ner, öppna nätbanken och kontotranskationerna för att se vart pengarna tar vägen. Följ sen dessa kategorier så lovar jag att ni blir super taggade att spara, spara och spara lite till. :) Ofta är det mycket man kan spara in på fastän man inte kanske tror det. 
 
Det var torsdagsinlägget. Ha en skön dag och ta hand om din ekonomi, då mår du antagligen mycket bättre, åtminstone jag gör det. ♥ Hälsar den före detta shopaholicen numera "kniidomommo" som har med egen termosmugg med kaffe istället för att köpa takeaway. ;) PS. Jag har alltså inte med eget kaffe på café, där köper jag faktiskt oftast en mocca. Hahh!
Anna

Fast det som man sparar på s-kortet kan man nog använda i vilken butik som helst. :)

Svar: Jaaaaamen såklart. Jestas va dum jag är, har ju använt det själv...Dock tänker jag numera alltid att den insamlade bonusen ska användas till något som man annars inte kanske unnar sig. :) Som t.ex. en hotellnatt.
Jannike Snellman-Sundström

Christina

Lyxfällan är ett intressant program men också lite ångestframkallande.. Det får mig alltid att vilja logga in på nätbanken och föra över en stor del av mina pengar till sparkontot och leva på minimum. :D

TIDSTJUVEN

Låter som att ni har en väldigt smart budget. :) Lyxfällan är ett av mina favoritprogram också! Man får oftast känna sig så duktig och ekonomisk i jämförelse med deltagarna, hehe.

tackar

tack för detta inlägg! har en längre tid velat göra en budget o få mer koll. har nämligen levt som du kanske o spenderat mkt pengar på sånt som egentligen är "onödigt". men att göra budget o sånt är svårt då man aldrig brytt sig tidigare, nu sitter jag i köket o gör en likadan plan som du har här, tack för inspon!!

Svar: Härligt. :) Man kan spara så mycket mera än vad man tror och hur roligt är det inte med ett växande sparkonto. :)
Jannike Snellman-Sundström

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
bloggtoppen.fi (http://bloggtoppen.fi/) - finlandssvenska bloggar